Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αίτημα συνάντησης με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον υπουργό υγείας


January 5, 2016

Κυριε Υπουργέ/Κυριε Μπερσίμη,

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών (Συν.Εργας.Ια) αποτελεί τον μεγαλύτερο σε συμμετοχή και ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη  σύλλογο ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών σήμερα.
Είδαμε το νέο ΦΕΚ για τις τιμες των εργαστηρικών εξετάσεων  (Φ.Ε.Κ. 2816/Β'/22-12-2015).  Οι μειώσεις τιμών έγιναν χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση μαζί μας και  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε καμία περίπτωση. Διαμαρτυρόμαστε έντονα γι αυτό τον αποκλεισμό μας απο τις συζητήσεις , διοτι αποτελούμε  ισότιμο συνομιλητή με τις άλλες ενώσεις οι οποίες  δεν μπορούν ουσιαστικά να μονοπωλούν την εκπροσώπηση του  κλάδου,.
Ηδη πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει (σίγουρα το γνωρίζετε) και  μέλη μας προσανατολίζονται σε μαζική καταγγελία της σύμβασης τους, σε μια ύστατη προσπάθεια επαγγελματικής επιβίωσης, με αξιοπρέπεια. Τα ελάχιστα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνουμε για να αποφευχθεί αυτό είναι (α) ιατρική επίσκεψη και έξοδα αιμοληψίας (δέκα ευρώ)  και (β) δικαίωμα επιπλέον χρέωσης (πάνω στις τιμές του ΕΟΠΥΥ) στο κάθε εργαστήριο (όπως κάνουν σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές στις εξετάσεις και τα φαρμακεία στα φάρμακα) κ.α. μιας και υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ιατροί και τα «super-market» εξετάσεων. Επιπρόσθετα ζητούμε (γ) διαχωρισμό των κωδικών για Διαγνωστικά κέντρα, Ιδιωτικές Κλινικές, Ακτινολόγους, Μικροβιολόγους για δικαιότερο καταμερισμό του clawback και (δ) να γίνει επιτέλους σωστή εφαρμογή των αριθμητικών ορίων και διαγνωστικών  πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφησης και να παψουν οι γελοίες δικαιολογίες περί «προγραμματιστικής» αδυναμίας.
Τέλος, επισημαίνουμε την ανυπαρξία ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Είναι γνωστό το φιάσκο με τις ΙΕΕ , που φυσικά δεν ολοκληρώθηκε στο σύνολο των παρόχων λόγω άρνησης μερίδας αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορει  να ολοκληρωθει ο οικονομικός έλεγχος του 2013.Οι ΙΕΕ  κατάφεραν να ελέγξουν μόνο πόσες φορές επαναλήφθηκε ο κάθε κωδικός στο   παραπεμπτικό,χωρίς να γίνει κανένας απολύτως έλεγχος για την αναγκαιότητα της εξέτασης με ιατρικά κριτήρια, για την πραγματική εκτέλεση ή απλή καταχωρηση αυτής,  καθως και για το αν γράφτηκε και εκτελέστηκε μέσα στο ίδιο Διαγνωστικό κέντρο (από «άτυπους» συνεργάτες ιατρούς).
Η μείωση τιμών των εξετάσεων δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα για τον ΕΟΠΥΥ οφέλη αν δεν γίνει έλεγχος,  γιατί πολύ απλά όσοι ελέγχουν την συνταγογράφηση θα αυξήσουν αντισταθμιστικά τον όγκο και θα γράφουν συγκεκριμένους συνδυασμούς εξετάσεων, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των εικονικών εξετάσεων  συμπαρασύροντας το cb. Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν από κοντά σε συνάντηση με αντιπροσωπεία μας.
Αν όπως λέτε είστε σύμμαχοι των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και όχι των μεγαλων οικονομικών συμφερόντων, περιμενουμε άμεσα να ορίσετε συνάντηση με αντιπροσωπεία μας.



Με τιμη,
Το ΔΣ του Συν.Εργασ.Ια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.