Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Δυσοίωνο το ’16 για διαγνωστικά, ιδιωτικές κλινικές

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές προοιωνίζεται το 2016. 

Οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας δηλώνουν ότι αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το «κούρεμα» μέσω του claw back, το οποίο φτάνει το 40%-50% του συνολικού κόστους, προειδοποιώντας για επερχόμενα «λουκέτα» που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο «συνωστισμό» ασφαλισμένων στο ΕΣΥ. 

Εως το τέλος του έτους, ο ΕΟΠΥΥ θα έχει αποπληρώσει τους επτά από τους δώδεκα μήνες υπηρεσιών που παρείχαν οι ιδιώτες συμβεβλημένοι σε ασφαλισμένους, καθώς οι υπόλοιποι πέντε μήνες παρακρατούνται εν ονόματι του claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης).

Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνο, με δεδομένο ότι έχει «παγώσει» η αποπληρωμή των παλαιών –χρονολογούνται πριν από το τέλος του 2011– ληξιπρόθεσμων οφειλών και η οποία έως πρόσφατα έδινε ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Μόνο για διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές τα παλιά ληξιπρόθεσμα υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ. Σε πιο δεινή θέση φαίνεται ότι είναι τα διαγνωστικά κέντρα που εκτός από τις υποχρεωτικές «εκπτώσεις» θα πρέπει να διαχειριστούν το 2016 και το «ψαλίδι» στις τιμές των εξετάσεων.

«Για εφέτος έχουμε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, καθώς και για Ιούλιο και Αύγουστο. Μάιος και Ιούνιος έχουν παρακρατηθεί υπέρ claw back. Τώρα πληρωνόμαστε τον Σεπτέμβριο. Και απ’ ό,τι φαίνεται “τελειώσαμε” για το 2015», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός. Κάθε χρόνο, μέσω του claw back «κουρεύονται» σχεδόν τα μισά από τα νοσήλια ασφαλισμένων που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ.

«Για τα έτη 2013 και 2014, το claw back έφτασε στο 48%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι στο 42%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι γενικές κλινικές παρέχουμε υπηρεσίες σε ασφαλισμένους κόστους 28-30 εκατ. ευρώ, για τις οποίες εισπράττουμε 19,5 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Σαραφιανός. 

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 130 εκατ. ευρώ είναι παλιά χρέη που χρονολογούνται πριν από το 2012, για τα οποία υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν στο τέλος του έτους, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

«Οταν τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε πληρωθεί 18 μήνες, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τονίζει ο κ. Σαραφιανός, που εκτιμά ότι το 2016 πολλές ιδιωτικές κλινικές θα κλείσουν. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτιμώ ότι 50-60 από τις περίπου 160 ιδιωτικές γενικές και ψυχιατρικές κλινικές θα κλείσουν. Δεν υπάρχει λύση», καταλήγει.

«Κούρεμα» ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναμένουν για εφέτος τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι υπεύθυνοι των οποίων έχουν πληρωθεί τους επτά μήνες του 2015. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ανέρχεται στα 309 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις των εργαστηρίων αναμένεται να φτάσουν έως το τέλος του έτους τα 510 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα «κουρευτεί» το 40% των απαιτήσεων.

Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποπληρώσει απαιτήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 2008-2011. Πλέον τα διαγνωστικά κέντρα –ειδικά τα μικρά και μεσαία– έχουν να αντιμετωπίσουν άλλη μία απειλή: τη μείωση των τιμών των εξετάσεων με τις οποίες θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Οι μειώσεις είναι 43% μεσοσταθμικά στις 51 πιο «κοστοβόρες» για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις (απορροφούν το 85% της δαπάνης) και 9% για τις υπόλοιπες.

«Θα καταρρεύσουμε όλοι. Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε;», τονίζει ο κ. Βουγιούκας. Εως και πέρυσι, παρά τα «κουρέματα», οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν καλύτερη ρευστότητα λόγω της αποπληρωμής των παλαιών ληξιπρόθεσμων (2008-2011). Εως και το τέλος του 2014 τα ποσά για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών ήταν διαθέσιμα σε ειδικό κωδικό. Η προθεσμία έληξε, ο κωδικός καταργήθηκε και τα ποσά επέστρεψαν στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Ετσι, οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων παρόχων σπεύδουν να καταθέσουν αγωγές και εξώδικα προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μην παραγραφούν λόγω παρέλευσης πενταετίας τα χρέη αυτά

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.