Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συν.Εργασ.Ια με τον υπουργό υγείας κο Ξάνθο

January 30, 2016

ΣΥΝδεσμοςΕΡΓΑΣτηριακώνΙΑτρών

Αθήνα 30/01/2016  

Πραγματοποιήθηκε στις 28.01.2016 συνάντηση αντιπροσωπείας μας με τον υπουργό υγείας τον Κο Ξάνθο. Συζητήθηκαν θέματα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, καθότι αυτά είναι μόνο ρεαλιστικά:

1. Η μείωση των τιμών καθιστά τις περισσότερες μικροβιολογικές εξετάσεις ασύμφορες. Η μείωση αυτή δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αν δεν ελεγχθεί η συνταγογράφηση αφού προφανώς θα εκτοξεύσει την πλασματική ζήτηση, αυξάνοντας τον όγκο των εξετάσεων και αναλόγως το cb. Παράλληλα θα έχουμε ποιοτικές διάφορες και θα γράφονται εξετάσεις των οποίων δεν έχει μειωθεί η τιμή (πχ μαγνητικές) από όσους ελέγχουν την συνταγογράφηση.  Ζητήθηκε να έχουμε τη δυνατότητα άρνησης ζημιογόνων εξετάσεων ή/και επιπλέον χρέωσης σε κάθε ζημιογόνα εξέταση (τύπου φαρμακείων , κλινικών κλπ). Η υπηρεσία που παρέχεται δεν είναι η ίδια ανάμεσα σε ιατρούς και παρασκευαστές ή γραμματείς.

Ο ΥΥ απάντησε ότι ήταν επιταγή της τρόϊκας που δεν δέχτηκε άλλες εναλλακτικές, συμφώνησε ότι αν δεν ελέγχει η συνταγογραφηση μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και είπε ότι θα επανεξεταστεί το μέτρο σε 2 μήνες (με πιθανότητα μείωσης και άλλο των τιμών αν δεν αποδώσει). Αρχικά ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση στον ασφαλισμένο, όταν του τέθηκε όμως ότι ο ασφαλισμένος θα έχει την δυνατότητα να πάει σε νοσοκομείο χωρίς συμμέτοχη ή σε ΔΚ χωρίς επιπλέον χρέωση, το βρήκε λογικό σαν αίτημα άλλα δεν δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του

2. Υπάρχει πλήρης απαξίωση του εργαστηριακού ιατρού.  Ένας ασθενής που θα έρθει για γεν. αιματος+σακχαρο+γλυκ. αιμοσφαιρίνη θα δώσει συμμετοχή 0,78 ευρώ που προφανώς δεν καλύπτει το ιστορικό, αδρή κλινική εξέταση, αιμοληψία (ιατρική πράξη), γνωμάτευση-συμβουλευτικό ρόλο του ιατρού, τήρηση ηλ. αρχείου κλπ..  Ζητάμε δυνατότητα χρέωσης στον ασθενή (και όχι στον ΕΟΠΥΥ)  ιατρικής επίσκεψης (βλ παράρτημα αιτιολόγησης) καθώς και να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης των εργαστηριακών ιατρών φαρμάκων όπως αντιβιώσεις, σκιαγραφικά, test pap οι κυτταρολόγοι κλπ.  Υπενθυμίζουμε ότι οι βιοπαθολογοι και οι πυρηνικοί ιατροί κάνουν 1 έτος παθολογίας στην ειδικότητά τους (περισσότερο από τους γεν. ιατρούς), ενώ οι Ακτινοδιαγνώστες και οι Κυτταρολόγοι κατέχουν άριστα την παθολογία/ανατομία, οι πρώτοι μάλιστα είναι διαγνώστες και όχι απεικονιστές.

Ο ΥΥ συμφώνησε ότι και οι εργαστηριακοί ιατροί θα πρέπει να έχουν δικαιώματα που αυτή την στιγμή έχουν μόνο κλινικοί ιατροί και είπε πως εξετάζουν αν μπορεί με ένα κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ να μπει επίσκεψη και σε εμάς. Του είπαμε πως από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει κανένα νόημα, και ότι την επίσκεψη θα πρέπει να την πληρώνει ο ασφαλισμένος εφόσον έχει αποφασίσει να απευθυνθεί σε ιδιώτη και όχι σε δημόσιες δομές. Φάνηκε να το αντιλαμβάνεται.

3. Να ξεχωρίσουν οι κωδικοί  ΔΚ, ιδιωτικών κλινικών, ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηριών, για δικαιότερο καταμερισμό του claw back. Δεν μπορούν τα μικρά εργαστήρια να πληρώνουν την υπερσυνταγογράφηση που κάνουν τα σουπερ-μάρκετ εξετάσεων μέσω των (τυπικών και άτυπων) υπαλλήλων τους κλινικών ιατρών. 

Το βρήκε λογικό σαν αίτημα και ότι νομίζει πως τεχνικά γίνεται. Ωστόσο μας παρέπεμψε να το συζητήσουμε με τον Κο  Μπερσιμη προεδρο του ΕΟΠΥΥ κατ’ εντολη του.

4. Να εφαρμοστούν  επιτέλους αυστηροί κόφτες , αριθμητικά όρια και διαγνωστικά πρωτόκολλα στο  e-dapy. Η δικαιολογία του ΕΟΠΥΥ ότι προγραμματιστικά είναι δύσκολο είναι προσχηματική και δεν ευσταθεί.

Ειπε πως εργαζονται στην κατεύθυνση αυτή και γι αυτό έχουν ζητήσει το ΗΔΙΚΑ να φύγει από το υπουργείο εργασίας και να έρθει στην αρμοδιότητα τους.

5. Αυστηρό ΕΛΕΓΧΟ στα παραπεμπτικά που καταθέτει ο κάθε πάροχος, αν εκτελούνται η όχι, ειδικά αν ο συνταγογραφών είναι υπάλληλος του ιδίου ΔΚ μέσα στο οποίο εκτελείται η εξέταση καθώς και στα εργαστήρια, ΔΚ ή αλυσίδες με μεγάλο τζίρο. Δεν υπάρχει αίσθημα δικαίου, οι τίμιοι τιμωρούνται και οι παράνομοι (πλασματικές εξετάσεις, προκλητή ζήτηση, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση) επιβραβεύονται μέσω της μείωσης των τιμών και του cb. Ο σύλλογος μας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή καθότι είμαστε γνώστες της πραγματικής κατάστασης στον κλάδο και επειδή πρέπει να γίνει στοχευμένος έλεγχος μιας και τα 127 εκατομ. παραπεμπτικά που γράφονται ετησίως δεν μπορούν να ελεγχθούν όλα.

Συμφώνησε και μας παρέπεμψε να το συζητήσουμε με τον Κο Μπερσίμη προεδρο του ΕΟΠΥΥ κατ’ εντολη του.

6. Ανάπτυξη του e-dapy για  online έλεγχο ώστε να απορρίπτονται στην πηγή παραπεμπτικά στα όποια η εξέταση δεν συνάδει με την ένδειξη, τις κλινικές πληροφορίες η την ειδικότητα του παραπέμποντας.

Ειπε πως ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει φτιάξει ένα σύστημα το οποίο θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

7. Να πάρει θέση το ΥΥΚΑ ως προς την ιατρική διαφήμιση και να  μας συμπαρασταθεί άμεσα και έμπρακτα στον νομικό αγώνα που ξεκινήσαμε κατά της παράνομης διαφήμισης και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεν μπορεί να προσφέρονται δήθεν δωρεάν κουπόνια για κάθε λογής εργαστηριακή εξέταση από εφημερίδες διαφημίζοντας μια αλυσίδα εργαστηρίων την στιγμή που ρητώς απαγορεύεται η ιατρική διαφήμιση στα εργαστήρια ιατρών (ως φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι μάλιστα οφείλουν να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες για να αναρτήσουν  μια απλή ταμπέλα στα εργαστήρια τους.

Συμφώνησε χωρίς όμως να μας πει τι πρακτικά θα κάνει γι αυτό. Τον ενημερώσαμε για τις δικαστικές μας ενέργειες.

8. Να θεσπιστούν αυστηρές χρηματικές ποινές για όσους καταθέτουν πλασματικά παραπεμπτικά χωρίς να τα εκτελέσουν, συνταγογραφούν εξετάσεις σε ΑΜΚΑ ασθενών εν αγνοία τους, χρηματίζουν κλινικούς ιατρούς, δέχονται βιολογικά υλικά από παράνομες αιμοληψίες, διαφημίζονται με διαφορά τρικ (κάρτες υγείας, επιπλέον χρέωση εφημερίδας για τις προσφορές κλπ) καθώς και για την αντιποίηση ειδικότητας εργαστηριακού από κλινικό ιατρό.  Επίσης να έχει την δυνατότητα ο οικείος ΙΣ να αφαιρεί την άδεια λειτουργίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε όποιον συστηματικά παραβιάζει τις διατάξεις.

Ενημερώθηκε για την αντιποίηση ειδικότητας βιοπαθολόγου που κάνουν πολλοί κλινικοί ιατροί (κυρίως γυναικολόγοι) σε συνεργασία με ΔΚ. Καταθέσαμε υπόμνημα.

9. Πότε θα κλείσουν οικονομικά τα έτη 2012-2015; Πως θα κλείσει το 2013 αφού κάποιοι πλήρωσαν τις ΙΕΕ και άλλοι όχι; Ζητήσαμε να διερευνηθεί το θέμα των ΙΕΕ.

Βρήκε παράλογο να έχουν άλλοι πληρώσει ΙΕΕ και άλλοι όχι. Τον ενημερώσαμε ότι ο έλεγχος από τις ΙΕΕ ήταν προσχηματικός και ότι έγινε σκόπιμα για να ελεγχτούν πόσα σάκχαρα έχει ένα παραπεμπτικό και να μην ελεγχτεί αν εκτελέστηκε, αν γράφτηκε εν αγνοία του ασθενούς αν είχε εξετάσεις που χρειάζονται να γίνουν ή όχι.

10. Δεν μπορεί εργαστήρια να τα κατέχουν μη ιατροί και ειδικότερα  μη εργαστηριακοί ιατροί. Υπάρχει μια στρέβλωση σήμερα όπου έμποροι κατέχουν αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηριών (>51% των μετόχων), οι οποίοι προκειμένου να προωθήσουν τα «προϊόντα» τους ασκούν αθέμιτες για την ιατρική δεοντολογία πρακτικές όπως διαφήμιση, προσφορές, «συνεργασία» με κλινικούς ιατρούς ώστε αυτοί παρανόμως είτε να καθοδηγούν τους ασθενείς στο συγκεκριμένο κέντρο, είτε να κάνουν οι ίδιοι αιμοληψίες και να προωθούν δείγματα κλπ. Θα πρέπει να νομοθετηθεί (όπως ίσχυε με τον Ν. 3846/10  και το ΠΔ84/2001) τις ιατρικές εταιρείες να τις κατέχουν (>51% των μετοχών) ιατροί και μάλιστα εργαστηριακοί ιατροί (και όχι πχ γυναικολόγοι). Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η κατάργηση της ίδρυσης και λειτουργίας υποκαταστημάτων και παραρτημάτων ή/και της διακίνησης βιολογικών υλικών ανάμεσα σε αυτά. Όπως επίσης η δυνατότητα που έχουν οι ιδ. κλινικές να γράφουν και να εκτελούν διαγνωστικές εξετάσεις ακόμα και στα εξωτερικά τους ιατρεία.   

Καταθέσαμε υπόμνημα με τις θέσεις μας. Δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό.

11. Πάγιο αίτημα μας είναι οι  συλλογικές συμβάσεις. Ο μόνος κλάδος που δεν έχει ακόμη συνάψει Συλλογική Σύμβαση είναι ο Ιατρικός. Είναι απαραίτητο και ηθικά επιβεβλημένο η εφαρμογή της θεσμού της Συλλογικής Σύμβασης και με τους γιατρούς, όπως ισχύει και με όλους τους άλλους εργαζόμενους

Καταθέσαμε υπόμνημα με τις θέσεις μας. Δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό.

12. Πάγιο αίτημά μας είναι το πλαφόν ανά εργαστήριο (ή ανά ασθενή), που θα επέτρεπε την επαγγελματική μας επιβίωση. Στους κλινικούς ισχύει. Γιατί το υπουργείο το αρνείται πεισματικά στα εργαστήρια; Μήπως γιατί δε συμφέρει κάποια μεγάλα συμφέροντα;

Συζητήθηκε το θέμα αυτό. Είπε πως θεώρει άδικο το μέτρο του οριζοντίου πλαφόν (ίδιο για όλα τα εργαστήρια). Του εξηγήσαμε ότι οριζόντιο πλαφόν 200 επισκέψεων έχουν και οι κλινικοί ιατροί. Γι αυτούς δεν είναι άδικο? Του αναλύσαμε και διαφορετικούς τρόπους πλαφόν πχ ανάλογα με την κίνηση που είχε το κάθε εργαστήριο τα 3 τελευταία χρόνια, κατά νομό (το οποίο είπαμε ότι θεωρούμε και πιο δίκαιο) και κατά ασθενή. Ειπε θα το εξετάσει και πάλι δεν δεσμεύτηκε.

Γενικά, ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα (εκτός του αυστηρού έλεγχου στην συνταγογραφηση). Αντιλήφθηκε ότι τα εργαστήρια μας κλείνουν την στιγμή που παρέχουμε τις ποιοτικότερες υπηρεσίες και ότι με τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν πλέον να συντηρηθούν.  Στην συζήτηση που έγινε καταστήσαμε σαφές ότι εμείς σαν σύλλογος δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δοθεί όλη η ΠΦΥ σε κάποιον «ιδιώτη» , απεναντίας το επιθυμούμε, έτσι ώστε να και να απαλλαγούμε από τον ΕΟΠΥΥ άλλα και ο «ιδιώτης» να υποβαθμίσει (αναπόφευκτα) τις υπηρεσίες του και να αναδειχτούν οι ποιοτικότερες δικές μας υπηρεσίες.  Τέλος για το ασφαλιστικό του είπαμε πως είναι καταστροφή για τα εργαστήρια μας, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι  οι εργαστηριακοί παίρνουν βεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι εισέπραξαν χρήματα που ποτέ δεν πήραν, γίνονται παράνομες κρατήσεις και ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την κατάθεση των πιστωτικών μας τιμολογίων.

Από την όλη συζήτηση συμπεραίνουμε ότι το ΥΥ δεν θα πάρει άμεσα μετρά προστασίας μας. Πλέον με τις νέες μειώσεις τιμών η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ είναι ασύμφορη (βλ Πίνακα με κόστος εξετάσεων).  Όσοι συνάδελφοι βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που μπορούν να βγουν εκτός ΕΟΠΥΥ ενθαρρύνονται να το κάνουν καταγγέλλοντας την σύμβαση τους. Για τους υπόλοιπους που δουλεύουν και θέλουν να δουλεύουν τίμια η έξτρα χρέωση επίσκεψης και επιπρόσθετου κόστους (πχ +50% από την αναγραφόμενη συμμέτοχη του ΕΟΠΥΥ) στον ασφαλισμένο είναι μονόδρομος. Διερευνούμε νομικά πως μπορεί να γίνει αυτό. Με ζημία δεν δουλεύει κανένας τίμια, πρέπει να το αποδεχτεί το υπουργείο αυτό. Αν δεν το αποδέχεται και θέλει να δουλεύουμε με τις εξευτελιστικές αμοιβές των 3 ευρώ και συμμετοχής των 78 λεπτών, ας μας κόψει μαζικά τις συμβάσεις, γιατί δεν θα το κανουμε.




                                               ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.