Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΠΙΣ: ανάγκη εφαρμογής των Υπουργικών Αποφάσεων της 18/08/2014.

Αθήνα, 21 Noεμβρίου 2014

Προς Μαυρουδή ΒΟΡΙΔΗ

Αρ. Πρωτ. :
Υπουργό Υγείας
Αριστοτέλους 17, 101 87 Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις σας για εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων Υ9/οικ.70521 (ΦΕΚ. 2243/Β’/18-8-2014) και Υ9/οικ.70522 (ΦΕΚ 2247/Β’/18-8-2014) μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Το πλαφόν ανά πάροχο δεν έχει ανακοινωθεί, το claw back και rebate του πρώτου εξαμήνου αποστέλλεται στους παρόχους και η καθυστέρηση πληρωμών των διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία μικρότερων και μεγαλύτερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων.

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν οδηγήσει τον ιατρικό κόσμο σε αναστάτωση, η οποία μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασφαλισμένων. Οι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν την περίθαλψη που έχουν ανάγκη, μέσα και από την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας προκειμένου να μην διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης παρόχων – περιθαλπομένων που ζημία και μόνο θα κάνει στην περίθαλψη.

Το θέμα έθεσα προς συζήτηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, του οποίου είμαι μέλος, ζητώντας να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής πλέον υπηρεσιών υγείας έχει μεγάλη ευθύνη τόσο για τους παρόχους υγείας όσο και για την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η εκκαθάριση επίσης, των οφειλουμένων προηγούμενων ετών, καθυστερεί αδικαιολόγητα και αυτό δημιουργεί επιπλέον εντάσεις, καθόσον δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις, δημιουργούν κινδύνους και στην βιωσιμότητα των παρόχων και στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Μετά τιμής,

Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ Π. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ   ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.