Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Συναντηση του προεδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Μπερσίμη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών (ΣυνΕργασΙα)

February 7, 2016

            Την Παρασκευή 5/2/2016 πραγματοποιηθεκε συναντηση του προεδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Μπερσίμη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣ-ΙΑ).

            Η συνάντηση έγινε σε κακο κλιμα και σε υψηλους τονους. Ο κος Μπερσιμης μας μιλησε υπεροπτικα και αλαζονικα (με προφαση ενα mail που προηγηθηκε, το οποίο ηταν βεβαια καυστικο αλλα σε καμια περιπτωση υβριστικο).Προφανώς πρόλαβαν καποιοι συναδερφοι να τον προκαταβαλλουν αρνητικά απεναντι στο Σύνδεσμο.Ποιοι ειναι αυτοι δεν γνωρίζουμε …αλλά τα λόγια του μαρτυρούσαν ότι καποιοι του μίλησαν για μας.Να του θυμισουμε λοιπον αφου αναρωτιεται “ποιοι νομιζουμε οτι ειμαστε”, πως ειμαστε αυτοι που σπούδασαν επί σειρά ετων για να ειναι σε θεση σήμερα να προσφερουν τη γνωση τους στον Ελληνα ασφαλισμενο.Ειμαστε αυτοι που επενδυσαν στη χωρα τους , στηριζουν οικονομικα τα ιατρεια τους χωρις καμια βοηθεια απο το τραπεζικο συστημα και εξακολουθούν να απασχολουν προσωπικο.Ειμαστε αυτοι που σηκωσαν στις πλατες τους την ΠΦΥ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με απανωτα ληστρικά και αδικα κουρεματα.Eιμαστε αυτοι που εξυπηρετουμε το συνολο σχεδον των ασφαλισμενων με υψηλής ποιοτητας υπηρεσιες υγείας και με συνεπεια απέναντι τους.Δεν περιμεναμε να ακουσουμε ευχαριστώ για ολα αυτα , περιμέναμε όμως μεγαλύτερη κατανόηση στα  προβλήματά μας καθως και στο συσσωρευμενο θυμο και την αγανακτηση μας, που ειναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων.Οσο κοπιαστικο και να ηταν το διαστημα των 45 ημερων στον ΕΟΠΥΥ για τον κ.Μπερσιμη, δεν μπορει να συγκριθει με τον σκληρό, τίμιο και άνισο αγώνα των εργαστηρικών γιατρών με την  ασυνεπεια ολων των τελευταιων κυβερνησεων.Αυτο οφείλει να το γνωριζει και να το σεβαστεί.

            Του τεθηκε το θεμα της υποκοστολογησης των εξετασεων και ότι τα εργαστηρια μας δεν βγαινουν με τις τιμες αυτές και του κατατεθηκε πινακας κοστους που δειχνει ότι ολες σχεδον οι εξετασεις είναι ζημιογονες. Απαντησε ότι η μειωση τιμων ειναι θεμα του ΥΥ και των επιταγων της τροικας και όχι του ΕΟΠΥΥ.         Του ειπαμε πως οι μειωμενες τιμες δεν θα αποδοσουν γιατι η συνταγογραφηση ειναι κατευθυνομενη απο τα ΔΚ και μπορει να στραφει στις λιγες μη ζημιογονες εξετασεις ή σε απεικονιστικες. Το αρνηθηκε ότι υπαρχει κατευθυνομενη συνταγογραφηση και ειπε αν υπαρχουν στοιχεια να κατατεθουν.             Του ζητησαμε να μας δοθει η δυνατοτητα χρεωσης επιπλεον επισκεψης/γνωματευσης για τους εργαστηριακους ιατρους. Απαντησε ότι το εξεταζουν αν μπορει να γινει χρεωση επισκεψης στον ΕΟΠΥΥ από καποιο κονδυλι που ισως μελλοντικα να βρουν. Ηταν αντιθετος σε κάθε επιβαρυνση στον ασφαλισμενο και αρνηθηκε ότι αυτό ηδη συμβαινει σε αρκετα ΔΚ. Επαναλαβαμε οτι εμεις δεν βγαινουμε με αυτα τα χρηματα και οτι η γνωμοδοτηση του νομικου μας συμβουλου μας λεει οτι με βαση την συμβαση μας μπορουμε να χρεωσουμε επισκεψη, αιμοληψια και γνωματευση. Ειπε πως οι συμβασεις θα αλλαξουν και δεν θα γινεται με τις καινουργιες, αλλα αρνηθηκε κατηγορηματικα να μας δωσει προσχεδιο.   Τεθηκε το θεμα της εφαρμογης των αριθμητικών οριων στην ηλεκτρονικη συνταγογραφηση. Απαντησε πως αυτο ειναι θεμα του ΗΔΙΚΑ και οχι του ΕΟΠΥΥ και πως θα μετεφερει το αιτημα στο ΗΔΙΚΑ. Το θεμα του πλαφον τεθηκε επισης, ειπαμε οτι δικαιοτερο ειναι το πλαφον ανα εργαστηριο και ανα νομο. Ο ΕΟΠΠΥ δεν φανηκε να αποδεχεται το μετρο...ουτε καν εδωσε καποια υποσχεση να το εξετασει. Για τον διαχωρισμο των κωδικων ετσι ώστε να υπαρχει δικαιοτερη κατανομη του clawback ειπε πως θα το εξετασουν μεταξυ ακτινολογων – μικροβιολογων αλλα όχι μεταξυ ΔΚ και ιατρων (?) , του ειπαμε πως θα πρεπει να εξετασουν και το δευτερο.

            Στην συζητηση που ακολουθησε ειπώθηκε πως προσωπικα ο κος Μπερσιμης μας εσωσε απο την επιβολη μειωσης -72% που ηθελε η τροικα στη διαπραγματευση και ετσι τελικα ειχαμε το -43%. Είπαμε ότι με την μειωση -72% θα εβγαιναν όλα τα εργαστηρια εκτος ΕΟΠΥΥ, απαντησε με νοημα ότι καποιοι με μεγαλο ογκο δειγματων μπορουν να δεχτουν και το -72%. Τελος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ισχυρίστηκε ότι η μειωση τιμων δεν είναι τοσο δραματικη αφου αναμενουν μεγαλη πτωση του clawback. Του απαντησαμε οτι υπαρχει θεμα ρευστοτητας και απωλειας εσοδων απο την συμμετοχη του ασφαλισμενου.

            Γενικα η συναντηση εγινε σε κακο κλιμα και σε υψηλους τονους. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δηλωσε αναρμοδιος για την μειωση τιμων και την εφαρμογη των αριθμητικών οριων από το ΗΔΙΚΑ και δεν φανηκε να είναι διατεθιμενος να παρει κανενα μετρο προστασιας των μικρων εργαστηριων περα από μια αοριστη υπόσχεση για εξεταση του θεματος της ιατρικης επισκεψης από καποιο απροσδιοριστο κονδυλι που θα βρεθει καποια στιγμη στο μελλον.

            Παρά τα εμπόδια που συναντουμε, θα συνεχισουμε τον ανιδιοτελή και τιμιο αγώνα μας , διπλα στον  εργαστηριακο γιατρό και ελπίζουμε οτι θα υπαρχει και επομενη συναντηση με τον προεδρο του ΕΟΠΥΥ σε κλιμα αμοιβαιου σεβασμού.

                             ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.