Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ωρα μηδέν για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

Οι ελλείψεις προσωπικού νεκρώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι κλειστοί προϋπολογισμοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών, ενώ τα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών εκτοξεύθηκαν
 
 
Ωρα μηδέν για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία



 
 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί χαοτική κατάσταση στον χώρο της Υγείας. Οι «πληγές» του συστήματος έχουν ανοίξει και «αιμορραγούν». Ο ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός για την περίθαλψη του 95% των Ελλήνων, ψυχορραγεί. Τα συνολικά χρέη του εκτοξεύθηκαν μέσα σε μόλις λίγους μήνες σε 2.919 δισ. ευρώ από 1.948 δισ. και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 1.801 δισ. από 1.185 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (ειδικά οι τραυματιοφορείς είναι είδος προς εξαφάνιση), φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Τους τελευταίους μήνες οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV (AIDS) συναντούν τρομερά εμπόδια στη λήψη της απαραίτητης για τη ζωή τους αντιρετροϊκής αγωγής, αφού τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν στερέψει. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την απόφασή της να επιβάλει το - κατά γενική ομολογία - άδικο μέτρο του clawback (επιστροφή χρημάτων όταν γίνεται υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες.

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να γίνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο χρήμα. Βεβαίως, και αυτό είναι απαραίτητο. Εξίσου αναγκαία είναι όμως και άλλα στοιχεία, όπως το όραμα, η οργάνωση, η συνεργασία με όλους τους λειτουργούς της Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη στόχων.

Μετά το Ασφαλιστικό η υγειονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη μεγάλη κοινωνική βόμβα στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ότι η επένδυση στην Υγεία μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Ενα έτος αύξησης του προσδόκιμου ζωής σημαίνει 4% αύξηση του ΑΕΠ.

Επένδυση στην υγεία των ανθρώπων σημαίνει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να τεθούν υγειονομικές προτεραιότητες (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικές παθήσεις, ατυχήματα, πρόληψη καρκίνου κ.ά.) και να απαιτηθεί ο έλεγχος των ασθενών αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα στις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ηρθε η ώρα να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που φθάνουν σε τέτοια επίπεδα βαρύτητας της νόσου ώστε να χρειάζονται ακριβή νοσοκομειακή περίθαλψη.

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συγκεντρωθούν ελληνικά δεδομένα πραγματικού χρόνου ώστε να ανιχνεύονται - επί παραδείγματι - ασθενείς υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακού επεισοδίου. Πρέπει η Πολιτεία να εστιάσει σε αυτούς και να προλάβει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους μέσω εφαρμογής πρωτοκόλλων, εκπαίδευσης γιατρών και ασθενών.

Επιπροσθέτως πρέπει να γίνει χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών. Να συνεργαστούν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι πανεπιστημιακοί, οι ασθενείς, η βιομηχανία, για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος.

Αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα τη δεδομένη στιγμή είναι ένα νέο αφήγημα στην Πολιτική Υγείας.

πηγη: εφημεριδα το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.