Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ψάχνοντας τους υπουργούς Υγείας στα κανάλια!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Η αριστερή κυβέρνηση αν είχε υποσχεθεί ένα πράγμα από την πρώτη στιγμή, ήταν πως θα πάψει να λειτουργεί όπως οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. «Θα αλλάξουν όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν και ξανάλεγαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
Τελικά από ότι φαίνεται ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Στον τομέα της Υγείας προς ώρας αυτό που άλλαξε είναι το «5ευρω» εισιτήριο στα νοσοκομεία και αυτό μετά από αλλεπάλληλες σχετικές δηλώσεις στα κανάλια περί κατάργησής του.
Και επειδή και αυτή τη ρύθμιση από τα κανάλια την έμαθαν οι ασθενείς, οι γιατροί αλλά και οι συντάκτες υγείας, είναι να απορεί κανείς: σε τι διαφέρει άραγε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός από τον προκάτοχό τους Άδωνι Γεωργιάδη σε ότι αφορά τουλάχιστον την επικοινωνία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν άραγε αυτός που κατηγορούσε τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ότι ξημεροβραδιαζόταν στα κανάλια μιλώντας για όλα τα θέματα; Βέβαια μπορεί ο πρώην υπουργός να εμφανιζόταν συχνά- πυκνά σε τηλεοπτικές εκπομπές, τηρούσε όμως με ευλαβική συνέπεια το … ραντεβού του με τους υγιεινομικούς συντάκτες.
Κάπως έτσι και ενδεχομένως ακόμη χειρότερα να λειτουργεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά τουλάχιστον στην επικοινωνία της. Κατά τη γνωστή τακτική των πολιτικών, υπουργός και αναπληρωτής επιλέγουν να γνωστοποιήσουν τις όποιες αλλαγές στην πολιτική της υγείας, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και των τηλεοπτικών δημοσιογράφων που φυσικά είναι άσχετοι με την Υγεία.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς στη μικρή οθόνη οι πιεστικές ερωτήσεις είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, καθώς το αντικείμενο δεν είναι σε γνώση των παρουσιαστών.
Και είναι ενδεικτικό πως σχεδόν τρεις μήνες κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει παραχωρήσει ακόμη καμία συνέντευξη Τύπου στους αρμόδιους υγειονομικούς συντάκτες. Εκεί δηλαδή όπου οι ερωτήσεις δε θα είναι …παίξε γέλασε…
Και το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φάνηκε να κινητοποιείται πρόσφατα για το θέμα μετά από σχετικό άρθρο του Αιμίλιου Νεγκήστο virus.com.gr. Μάλιστα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αισθανθεί την ανάγκη να κάνει και σχετική αναφορά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, υποσχόμενος άμεσα συνέντευξη Τύπου.
Και για να μην παρεξηγηθώ, ο ρόλος του δημοσιογράφου και δη του εξειδικευμένου συντάκτη υγείας δεν είναι απλά να συγχρωτίζεται με υπουργούς για να ανεβάζει τη θέση του στο μιντιακό στερέωμα. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια δεκάδες υπουργοί έρχονται και παρέρχονται.
Ο ρόλος του είναι να στριμώχνει την εκάστοτε εξουσία ώστε να μπορεί να αποκαλύπτει με τον πιο σαφή τρόπο τα όσα επακολουθούν ώστε να μπορεί και να ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό του δηλαδή τους πολίτες.
Αντί του ρόλου του όμως ο συντάκτης υγείας και με κυβέρνηση αριστεράς, αναζητά τους υπουργούς στα κανάλια, εκεί όπου ο πολιτικός λόγος περιορίζεται σε μερικές υποσχεσιολογίες και αοριστολογίες…

Η αγωνία του συντάκτη υγείας είναι πλέον όχι μόνο να κάνει αποκαλύψεις για να ενημερώσει το κοινό του με νέα θέματα, αλλά να μη χάσει και τα βασικά. Γι αυτό και μέσα στην καθημερινή του αγωνία είναι να αναζητήσει με το τηλεκοντρόλ του ποιο κανάλι θα προτιμήσει για την προβολή του ο υπουργός.
Πρώτη φορά αριστερά και στα κανάλια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.