Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Υ.Υ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Υ.Υ.

          Την Τρίτη 14/4/2015 πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματός μας, συνάντηση του προσωρινού ΔΣ του συνδέσμου μας, με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και τον γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπασκόζο. Ο Υπουργός, ύστερα από δική μας προτροπή, κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό  κ. Ξανθό να παραβρεθεί στην συζήτηση, καθώς είναι γνώστης των προβλημάτων μας, αφού προηγήθηκε η συνάντηση μαζί του στις 6/3/2015.
          Έγινε αναλυτική τοποθέτηση του προέδρου μας για το ποιοι είμαστε, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και ποιες είναι οι θέσεις μας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη έκδοση και εκτέλεση παραπεμπτικών κατά παράβαση των τελευταίων νόμων. Ζητήσαμε άμεση ενεργοποίηση του πλαφόν και των αριθμητικών ορίων, όπως είχαν αποφασιστεί τον Αύγουστο του 2014 (με κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στην πορεία). Εκφράσαμε την κάθετη άρνησή  μας στη επικείμενη μείωση των τιμών και εξηγήσαμε ότι στηρίζεται σε ελλιπείς μελέτες και πλασματικά δεδομένα ενώ σημειώσαμε ότι αγνοεί τελείως τις εξευτελιστικές τιμές σε πολλές εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφίες).
Ζητήσαμε δικαιοσύνη και ειλικρίνεια. Ήταν το μόνο που δέχτηκε ο υπουργός αλλά δυστυχώς σαν ιδέες είναι καλές αλλά δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα μας.
Δεν πήραμε καμία δέσμευση για κανένα θέμα. Η μόνη δέσμευση ήταν η ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης  σύντομα, ίσως και εντός του Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε εξουσιοδότησε κανένα να κάνει ανακοινώσεις εκ μέρους του.
Από την συζήτηση προέκυψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των νέων συμβάσεων είναι στα χέρια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
          Δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι από την συνάντηση. Θεωρούμε ότι το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό απέναντί μας, πιθανότατα γιατί είπαμε τα πράγματα με το όνομα τους.
          Το ΔΣ θεωρεί ότι η συνάντηση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας για αξιοπρεπή επιβίωση των εργαστηριακών γιατρών. Οι θέσεις μας έγιναν απόλυτα κατανοητές και ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε τρόπος άρνησης  των δίκαιων αιτημάτων μας, αλλά υπήρξε πλήρης αδυναμία τοποθέτησης της ηγεσίας του υπουργείου απέναντι στα καυτά προβλήματα του κλάδου μας.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τα αυτονόητα καθώς επίσης ότι δεν αποδεχόμαστε καμιά προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου του ελευθεροεπαγγελματία εργαστηριακού γιατρού στην ΠΦΥ.
Πιστεύουμε ότι αν ενώναμε όλοι τις δυνάμεις μας απαλλασσόμενοι από την εμμονή στην αέναη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ή καλύτερα να ορίσουμε το μέλλον των ιατρείων μας.


Το προσωρινό Δ.Σ. του ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα γίνει ορατό αφου εγκριθεί.